Beszámoló a Kutatók éjszakája 2023. rendezvényről

friss Friss hírek

A 13. Gazdasági informatikus osztály 2023. szeptember 29-én, a Kutatók Éjszakája rendezvény keretében meglátogatta az Rolls Roys Hungary Kft.

A cég többek között kisrepülőgépek, ingázó repülőgépek, városi légiközlekedés járművei részére innovatív elektromos motorokat, generátorokat, invertereket, vezérlőket, energiatároló berendezések és energiaelosztó rendszereket (EPDS) fejleszt.

A vállalkozás kutatólaborjában diákok bepillantást nyerhettek egy repülőgép motor tesztelési folyamatába, elektromos zajszűrésbe, szimulált tesztrepülésbe.

A legnagyobb élményt a repülés szimulátor kipróbálása jelentette, különböző típusú repülőkkel, eltérő időjárási viszonyok mellett, egyszerű és nehezített pályákon. Érdekes volt számukra az ügyvezető légi közlekedés jelenéről és jövőéről tartott kiselőadása, melyben kiemelt cél, hogy a Rolls Roys működése során 2030-ra karbonsemlegessé váljon, amit nettó zéró szén-dioxid-kibocsátást jelent. A jövőt az elektromos és hibrid-elektromos közlekedési megoldások jelentik, melyek csökkentik a környezetszennyezést, a zajt, hatékonyak, tiszta energiával működtethetők.

A résztvevők köszönettel és örömmel fogadták a Rolls Roys Hungary Kft-től kapott ajándékcsomagot. mely egy LEGO kirakható repülőgépből, saját logóval ellátott fekete reklámtáskából, virágmagból állt.

  A 9.b gimnáziumi osztály kémia iránt érdeklődő tanulói érdekes, színváltós kémiai kísérleteken vettek részt a SOTE Tűzoltó utcai, Molekuláris Biológiai Tanszék gyakorlótermében. A tanulókat személyesen is bevonta a kísérletekbe az előadást tartó tanár. Gélkromatográfiás, vékony réteg kromatográfiás elválasztási eljárásokat bemutató, lumineszcenciás, színváltós kisérleteknek figyelhettek meg a résztvevők.