Magyarországi utazás 2022

Határtalanul! magyarországi utazás, TÖRTénelem projekt 2022. 08. 18. – 08. 24

Testvériskolánk diákjai és tanárai augusztus 18-án érkeztek meg Halásztelekre.

2. nap Budapest
Ezen a napon vendégeink Budapesti programokon vettek részt, melynek keretében ellátogattak a Parlamentbe, majd a Fiumei Úti Sírkerttel ismerkedtek meg interaktív feladatok segítségével. Itt nyugszanak legnagyobb számban a magyar történelem és kultúra nagyjai, a síremlékek jelentős része művészettörténeti érték, híres építészek, szobrászok alkotása. A nap végén rövid sétát tettek a Budai várban.

3. nap Balatonboglár
Testvériskolánk diákjaival és a kísérőtanárokkal a Balaton partjára utaztunk. Elsőként a balatonboglári kilátóba sétáltunk fel, majd a kalandparkban tettük próbára bátorságunkat. A borús idő miatt csak ezután kerülhetett sor a balatoni fürdőzésre, ami nagy élményt jelentett a hegyvidékhez szokott vendégeinknek. A napot a hajókirándulás tette még emlékezetesebbé, ahonnan megcsodálhatták a naplementét és a magyar tengert körbeölelő tájat, illetve a tűzijáték fényeit.

4. nap Esztergom – Szentendre
A két ikonikus város felfedezését interaktív, játékos programokkal tettük élményközelivé. Mindkét helyszínen feladatlapok segítségével ismerkedtek vendégeink a város nevezetességeivel, helyszíneivel. Esztergomban, a Bazilika meglátogatása után csapatversenyeken vette részt a diákok, ami lehetőséget biztosított egymás jobb megismerésére, a csoportkohézió erősítésére.

5.-6. nap Sopron – Nagycenk
Az ötödik napon Sopronba, a leghűségesebb városba utaztunk. A kézdivásárhelyi diákok életéhez, mindennapjaihoz szorosan kapcsolódik az erdő, a természet, ezért látogatást tettünk a kertészeti egyetem botanikus kertjébe. Felsétáltunk a Károly-kilátóba is, de sajnos a köd miatt nem csodálhattuk meg a gyönyörű kilátást. A Lővérekkel és a belváros nevezetességeivel kisvonatról ismerkedhettek meg vendégeink, amelyből sajnos a szakadó eső miatt nem tudtunk kiszállni. Másnap fáradtan, élményekkel tele vettük az irányt Halásztelek felé, de útközben felkerestük Nagycenken a Széchenyi Mauzóleumot. Az idegenvezető által betekintést nyerhettünk Széchenyi életébe, munkásságába, a magyarság érdekében tett erőfeszítéseibe, ami szép végszava lett az idei év projektjének. Az estet búcsúesttel zártuk Halásztelken, ahol méltóképpen megemlékeztünk a 2014 óta zajló Határtalanul! programokról, a megtett kilométerekről, a diákokról, akik mind Magyarországon, mind Kézdivásárhelyen ennek keretében tapasztalhatták meg az összetartozás élményét.

7. napon vendégeink hazautaztak Kézdivásárhelyre.