Külhoni utazás 2022

Határtalanul! külhoni utazás, TÖRTénelem projekt 2022. 03. 12 – 03. 18.

1. nap Halásztelek – Kolozsvár – Válaszút
Kolozsvári utunk alkalmával először a Házsongárdi temetőt kerestük fel. A kolozsvári Házsongárd Európa egyik legrégebbi temetőjeként nemcsak a sokévszázados magyar írásbeliség nagyjainak végső nyughelye, de az egykori békés együttélés mintapéldája is. Vallásfelekezeti és nemzetiségi különbség nélkül temetkeztek ide szászok, magyarok, románok az évszázadok folyamán. A sokévszázados magyar írásbeliség nagyjainak nyugvóhelye és egyben az emlékezések kegyhelye is, ezért tartottuk fontosnak meglátogatását. Ezt követően Mátyás király és Bocskai István szülőházát tekintettük meg a belvárosban, valamint istentiszteleten vettünk részt a Farkas utcai református templomban. Este érkeztünk meg szállásunkra Válaszútra.

2. nap Válaszút – Segesvár – Kézdivásárhely
Reggeli után betekintést nyerhettünk Kallós Zoltán munkásságába néprajzi gyűjteménye keretében, majd Segesvárra indultunk, ahol a diákok idegenvezetéssel ismerték meg a város magyar vonatkozású nevezetességeit és a diáklépcsőt is megmásztuk. Segesvár történelmi központja 1999 óta a kulturális világörökség része, így történelmi és kulturális szempontból is bővítette a diákok ismereteit.

3. nap Brassópojána – Barcarozsnyó
Ezen a napon a Pojánai-hegység két nevezetességére látogattunk el, a barcarozsnyói barlangba és a brassópojánai síparadicsomba. A barlang cseppkövekkel díszített termében meghallgathattuk a barlanggal kapcsolatos legendát, illetve a keletkezésének és feltárásának történetét, míg Brassópojána hólepte lankáin kicsit élvezhettük a téli sportok adta örömöket.

4. nap Kézdivásárhely – Nyergestető
Ez a nap, a megemlékezésé volt. Először részt vettünk a Gábor Áron Szakképző Líceum március 15-e alkalmából rendezett ünnepségén, majd megkoszorúztuk Gábor Áron szobrát. Ezt követően a városi rendezvényen tettünk tiszteletünket, ahonnan Nyergestetőre utaztunk. A testvériskolák kapcsolatának megerősítésére és tiszteletünk jelélül a két iskola diákjai koszorút helyeztek el a 2019-ben felavatott kopjafánál, majd közös műsorral zárták a diákok a napot. Ellátogattunk Kászonaltízba, ahol a népi építészet elemeit mutatták be diákjainknak.

5. nap Óriás-pincetető – Szent Anna tó
Egy igazán havas napi programnak lehettünk részesei, hiszen a Szent Anna tónál lehetőséget kapott a csoport szánkózásra. A diákoknak feledhetetlen élményt jelentett a több száz méteren át tartó, kacskaringós úton történő csúszás. Mindenki nagyon hálás volt ezután a meleg teáért. Útban a szálláshelyünk felé megálltunk Maksán, és megmásztuk az Óriás pincetetőt, ahonnan kilátást nyílt a minket körbevevő Kárpátokra.

6. nap Szinaja – Brassó
Szinajában található a Peles kastély, amely a román királyi család rezidenciája volt. A kastély egyedi stílusa miatt, valamint történelmi és művészi értékéből adódóan a 19. század második felének, valamint a 20. századi Európának is az egyik legfontosabb neoreneszánsz stílusú műemléke. A kastély érdekessége, hogy az adott kor technikai fejlettségéhez képest nagyon modern épületgépészeti elemekkel rendelkezett. Brassóban meglátogattuk a Fekete templomot és a diákok betekintést nyerhettek a szászok életébe.

A 7. napon élményekkel gazdagodva indultunk haza Halásztelekre.