Beszámoló a 13. GI osztály Kutatók éjszakája rendezvényről

friss Friss hírek

A 13. Gazdasági informatikus osztály 2022. szeptember 30-án, a Kutatók Éjszakája rendezvény keretében meglátogatta az Óbudai Egyetem Neumann János Informatika karát.

A diákok legnagyobb élménye az aulában kiállított Toyota Mirai személygépkocsi, melyet ki is próbálhattak. A Toyota Mirai innovatív üzemanyagcellás hajtásában kölcsönhatásba lép a hidrogén, mint üzemanyag és az oxigén. Az elektrokémiai folyamat során az elektromotor hatékony meghajtása zajlik. A gépkocsi csak vizet bocsájt ki, nulla emissziójú, így a kipufogó gáz nem szennyezi környezetét.

Az osztályunk egyik tagja az ExxonMobil és a Redbull által szponzorált F1 szimulátort próbálhatott ki. A szimuláció bár nem volt olyan, mint az igazi vezetés, de majdnem elérte a valós vezetés által generált élményszintet.

A résztvevők megismerhettek modern közlekedés- és parkolás figyelő szoftvereket, amelyek megkönnyítik a XXI. századi közlekedés folyamatát.

A csúcstechnológiák kontrasztjaként kiállított, a XX. század elejéről származó, kiválóan felújított Ford „A” modell szintén felkeltette a diákok érdeklődését. Az oldtimer személygépkocsit sajnos csak szemrevételezni lehetett, de így is ámulatba ejtető volt annak megtekintése, hiszen többnyire csak néma filmekben lehet ilyen autót látni.

A látogatókat egy választható zenére táncoló robot búcsúztatta, melynek karmozdulatai a tánc ütemének és stílusának függvényében változtak.